Saftig saffranskrans
I år så testade vi nya recept och jag kan bland annat rekommendera denna goda saffranskrans
Ingredienser
- 50 g smör eller margarin
- 1 påse saffran (à 0,5 g)
- 2 dl mjölk
- 15 g färsk jäst för söta degar
- 1/2 dl kesella gourmet (10 %)
- 1/2 dl strösocker
- 1 krm salt
- 6 dl vetemjöl
Fyllning
- 75 g smör eller margarin
- 1/2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Pensling
- ägg
- pärlsocker
Så här gör du
Detta recept är gjort för portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
- Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och värm tills ca 37ºC. Smula ner jästen i en degbunke.
- Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Tillsätt kvarg, socker och salt rör om. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Täck den med en bakduk och låt jäsa 30-45 minuter.
- Rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt till fyllningen. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda igenom den med ev. resten av mjölet.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i en rund form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant, kavla ut till en kaka. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär ca 4 cm breda bitar. Lägg dem i formen med snittytan upp. Täck med en bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200ºC.
- Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
- Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Låt kallna på galler övertäckt med bakduk.
Kransen innehåller gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett samt laktosfri mjölk och kvarg.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut mjölken mot havre-, soja- eller risalternativ. Byt ut kvargen mot Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: pensla med mjölk.